Dikemark

Dikemark asylmottak hadde allerede et forholdsvis bredt tilbud av aktiviteter da vi først opprettet kontakt, men de ansatte var allikevel svært positive til mer informasjon om kosthold og helse i forbindelse med den pågående aktiviteten ‘Onsdagskafeen’. 

Dikemark asylmottak hadde allerede et forholdsvis bredt tilbud av aktiviteter da vi først opprettet kontakt, men de ansatte var allikevel svært positive til mer informasjon om kosthold og helse i forbindelse med den pågående aktiviteten ‘Onsdagskafeen’. Denne kafeen ble ansett som et møtepunkt for både frivillige og beboere og vi valgte derfor å gjennomføre vårt oppstartsmøte i forbindelse med denne eksisterende aktiviteten, for å sikre at så mange som mulig møtte opp.

Målet med det første møtet på Dikemark var å informere beboerne på mottaket om sunn mat igjennom en faglig gjennomgang samtidig som det ble laget mat sammen. Sunn Start og Diabetesforbundet gjennomførte faglig presentasjon om sunn mat og diabetes, hvor beboerne kunne komme med kommentarer og spørsmål underveis. Foredraget ble holdt på norsk, engelsk og arabisk i tillegg til å bli tolket til somali. Etter presentasjonen ble det delt ut informasjonskort med helserelaterte tema og beboerne som var der fikk anledning til å gi tilbakemeldinger på dette i plenum. Det ble servert fruktsalat i etterkant av møtet, i tillegg til mat som beboerne hadde laget selv. Diabetesforbundet gjennomførte også blodsukkermåling med beboerne som ønsket det, noe som var en svært populær aktivitet.

Det andre møtet på Dikemark ble gjennomført uavhengig av onsdagskafeen for å sikre at helsebudskapet kom tydelig fram. Norsk Folkehjelp, NOAS og Yngvar Andersen var også med denne dagen for å informere om sitt fysiske aktivitetsprosjekt, kalt Trening med mening. Prosjektet testet kostholdsmaterialet utviklet om temaet frukt og grønnsaker og arrangerte påfølgende en matlagingsaktivitet sammen med i underkant av ti beboere for å kombinere teori og praksis. Det ble lagd grønnsaksomelett, grønnsakswok og fruktsalat. Til sammen kom det nærmere 50 personer denne formiddagen.